Natuurlijk bio & logisch!

Bioplastics

Voordelen van bioplastics zijn groot: door het gebruik maken van biomassa (o.a. maïszetmeel) bespaart u op fossiele brandstoffen (olie is de grondstof van ouderwets fossiel plastic), verlaagt u CO2-uitstoot en draagt u bij aan de realisatie van een circulaire economie. Bioplastics worden toegepast in de verpakkingsindustrie, de foodservice, de land- en tuinbouw, de medische wereld, consumentenelektronica en in de automotive industrie.

Beheersing van plastic afval (o.a. plastic soup) kan grotendeels opgelost worden door de inzet van composteerbare en biodegradeerbare materialen. De restanten kunnen worden gebruikt in de land- en tuinbouwsector. De door Natural Bag aangeboden draagtassen van bioplastics zijn 100% composteerbaar en biologisch afbreekbaar, gecertificeerd volgens Europese Norm EN 13432.

Plastic daarentegen doet er heel lang over om af te breken en is schadelijk voor het milieu. Draagtassen gemaakt van bioplastics hebben als basis-ingrediënt granulaat gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals onder andere maiszetmeel, distels, suikerriet, suikerbiet, plantaardig zetmeel en biologisch afbreekbare polymeren (biopolymeren). 

Een bijkomend voordeel van het gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen is dat er géén op oliebasis (fossiele brandstoffen - basis van regulier plastic) bestanddelen gebruikt worden en er géén bomen gekapt hoeven te worden. De gebruikte biomassa is hernieuwbaar, van uitputting is dus geen sprake. Vanwege de korte koolstofcyclus wordt biomassa als CO2-neutraal gekenmerkt.

Bovendien is het productieproces van een bioplastic draagtas energiezuinig in vergelijking met productie van reguliere plastic- of papieren tassen waardoor er minder CO2 vrijkomt. Een lagere CO2-uitstoot leidt tot minder broeikasgas, belangrijk voor het streven de opwarming van de aarde tegen te gaan en te verminderen.

De gebruikte mais voor de productie van het granulaat voor de bioplastics in onze producten is gegarandeerd niet genetisch gemodificeerd (GGM vrij).

Bioplastics hebben dezelfde eigenschappen en voordelen als conventioneel plastic. Een bioplastic draagtas ziet er ook hetzelfde uit als een traditionele draagtas. Daarnaast is de bioplastic draagtas net zo sterk en stevig met dezelfde draag- en treksterkte. Hét grote verschil is de milieuvriendelijke afbraak van het restafval en de CO2-neutrale impact van de gebruikte biomassa. Onze aangeboden tassen zijn 100% composteerbaar. Dat maakt uw keuze voor een bioplastic draagtas van Natural Bag: Natuurlijk bio & logisch!

Hieronder kunt u een promotiefilm bekijken van het productie- en researchproces alsmede verschillende toepassingen van een van de meest vooruitstrevende producenten van het basismateriaal van bioplastics.


WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH (WUR)

Wageningen Food & Biobased Research heeft onderzocht hoe composteerbare plastics zich gedragen in het huidige GFT-afvalverwerkingsproces in Nederland en kwam tot de conclusie dat zij prima verwerkt kunnen worden met het GFT. In de compost, het eindproduct van de GFT-afvalverwerking, zijn geen resten van composteerbare plastics terug gevonden. Wel resten van fossiele (niet composteerbare) plastics.

Link naar het WUR onderzoek:

Composteerbare plastics breken snel genoeg af in de huidige Nederlandse GFT-afvalverwerking.

Onze tassen en zakken zijn biobased en composteerbaar EN13432 gecertificeerd en kunnen gebruikt worden als speciale gft-zak thuis in de keuken voor organisch afval. Ze helpen dan om meer en beter afval te scheiden (duaal gebruik) en houden de gft-bak schoon.

De milieuwinst zit naast veel minder plasticafval, minder CO2 uitstoot, minder fossiele grondstoffenverbruik in de betere scheiding en inzameling van groenafval zodat dit (natte) afval niet verbrand hoeft te worden. Onze composteerbare zakken/tassen gevuld met groente- en fruitresten zullen voor een verrijking van de compost zorgen.


THE PLASTIC PROBLEM

PBS NEWSHOUR - PBS documentaire. Deze documentaire laat ons haarscherp de ingrijpende effecten zien van de door de mens veroorzaakte crisis van plasticvervuiling. 28-11-2019 


PLASTIC WARS

PBS - Frontline documentaire. Plastic Industrie insiders onthullen de waarheid over plastic recycling. "Ze hadden nooit gedacht dat recycling het probleem van plastic afval daadwerkelijk zou oplossen. Tegenwoordig wordt geschat dat niet meer dan 10 procent van al het geproduceerde plastic ooit is gerecycled". 31-03-2020


https://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/plastic-wars/


PLANET PLASTIC

Rolling Stone - "How Big Oil and Big Soda kept a global environmental calamity a secret for decades" 03-03-2020.

https://www.rollingstone.com/culture/culture-features/plastic-problem-recycling-myth-big-oil-950957/


HOOP VOOR DE TOEKOMST

Gelukkig is er hoop voor de toekomst door niet te kiezen voor fossiel plastic als basis materiaal voor draagtassen. Hieronder ziet u enkele praktische voorbeelden van onze milieuvriendelijke, circulaire, biobased plastic tassen die ook nog eens volledig composteerbaar zijn. Doet u ook mee? 

MAASSLUIS SINTERKLAAS 2016

Hier ziet u hoe de Gemeente Maassluis practisch een duurzame invulling geeft aan de campagne "Maassluis is een cadeautje" door te kiezen voor de 100% natuurlijke tassen van Natural Bag. Onze tassen worden ingezet als goodie bag om alle kinderen en bezoekers van de officiële intocht van Sinterklaas 2016 in Nederland een prachtige herinnering mee te geven!


 DOKKUM SINTERKLAAS 2017

Ook dit jaar heeft Sinterklaas opnieuw gekozen voor de duurzame tassen van Natural Bag, de hoge kwaliteit van de bedrukking, de snelle en stipte levering van de goodiebags heeft rust gebracht in alle hectiek van de drukke voorbereiding. We zijn er trots op om een officiële partner te zijn van Sinterklaas en te mogen bijdragen aan een succesvolle officiële intocht van Sinterklaas in Nederland. 10.000 kinderen krijgen een rijk gevulde goodiebag kado om de aankomst van de Sint in het mooie Dokkum te vieren.


DEN HAAG SINTERKLAAS 2018

Mooie tradities zijn er om in stand gehouden te worden. Voor het derde jaar op rij zijn de duurzame tassen van Natural Bag ingezet tijdens de Sinterklaas Intocht. Ditmaal in Scheveningen en Den Haag. Onder een stralende zon vonden de goedgevulde goodie bags gretig aftrek bij het massaal aanwezige publiek en alle lieve kinderen. Een fijne herinnering aan de aankomst van Sinterklaas.